W książce, wydanej przez Krajowe Centrum Promocji Zdrowia w Miejscu Pracy, pod redakcją Krzysztofa Puchalskiego i Elżbiety Korzeniowskiej, znalazł się rozdział dotyczący wpływu nawyków żywieniowych na samopoczucie i efektywność w pracy. Jego autorkami są dr Ewa Chojnowska i Małgorzata Czernecka z Human Power. Książka, której pełny tytuł brzmi: „Promocja zdrowia w zakładzie pracy: wsparcie dla zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej pracowników”, powstała w związku z realizacją Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020 (NPZ, 2016). Wśród działań prowadzonych w ramach NPZ szczególne miejsce zajmują prozdrowotne przedsięwzięcia w zakładach pracy. Tym właśnie zajmuje się Krajowe Centrum Promocji Zdrowia w Miejscu Pracy, komórka organizacyjna Instytutu Medycyny Pracy im prof. J. Nofera. Od 1996 r. Centrum bada procesy rozwoju promocji zdrowia w zakładach pracy w Polsce, dodatkowo wspierając różnego rodzaju działania na rzecz zdrowia pracowników. Rozdział opracowany przez ekspertki Human Power podejmuje tematy corporate wellness, wpływu żywienia na odporność, a więc również na absencje chorobowe, a także związków pomiędzy odżywianiem a poziomem energii w pracy. Czytelnik znajdzie odpowiedzi m.in. na następujące pytania: Jak wybierać dobre węglowodany? Jak zapobiegać niedoborom witamin i składników mineralnych? Dlaczego odpowiednie nawodnienie ma wpływ na naszą efektywność w pracy? W jaki sposób to co jemy wpływa na nasz układ nerwowy? Książka „Promocja zdrowia w zakładzie pracy” dystrybuowana jest bezpłatnie. Zapraszamy do zapoznania się z wersją PDF dostępną TUTAJ.